Kennisbank webdesign en SEO

Onze kennisbank is hopelijk een waardevolle bron voor iedereen die op zoek is naar informatie over webdesign en SEO.
Kennisbank webdesign en SEO

Onze kennisbank over webdesign en SEO is hopelijk een waardevolle bron voor iedereen die op zoek is naar informatie over webdesign en SEO. Het kan een nuttige tool zijn voor zowel beginners als experts op het gebied van webdesign en SEO, en kan u helpen bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Het is handig om deze kennis tot je te nemen voor iedereen die serieus bezig is met het verbeteren van de online aanwezigheid van een bedrijf, persoon of instelling en het succes van een website.

Wat is Full Service webhosting?

Onze Full service webhosting is een type hosting waarbij de hostingprovider, Gooise Media, alle aspecten van de websitehosting verzorgt, inclusief ondersteuning, support, onderhoud en beveiliging. Dit betekent dat de provider niet alleen de serverruimte biedt waarop de website wordt gehost, maar ook zorgt voor alle technische aspecten van de hosting. Dit omvat bijvoorbeeld het installeren van software-updates, het implementeren van beveiligingsmaatregelen, het uitvoeren van back-ups en het bieden van technische ondersteuning wanneer dat nodig is.

Met full service webhosting heeft u de garantie dat uw website zo goed als altijd beschikbaar is en dat eventuele problemen snel worden opgelost. U hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud en de beveiliging van uw website, omdat deze taken worden uitgevoerd door de hostingprovider, Gooise Media in dit geval.

Wat is SEO?

Wat is SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization en verwijst naar het proces van het optimalisstaat voor Search Engine Optimization en verwijst naar het proces van het optimaliseren van een website om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om de positie van een website in de zoekresultaten van een zoekmachine te verbeteren en zo meer verkeer naar de website te genereren.

Er zijn verschillende soorten SEO, waaronder:

 1. Technische SEO:
  Dit omvat alle aspecten van de website die de technische prestaties beïnvloeden, zoals de snelheid van de website, mobielvriendelijkheid, URL-structuur, toegankelijkheid en indexeerbaarheid. Technische SEO zorgt ervoor dat zoekmachines de website efficiënt kunnen crawlen en indexeren.
 2. On-page SEO:
  Dit verwijst naar alle aspecten van de website die kunnen worden geoptimaliseerd voor zoekmachines, zoals het gebruik van zoekwoorden, de titel- en meta-beschrijvingstags, de kopteksten, interne links en afbeeldingen. On-page SEO zorgt ervoor dat de inhoud van de website relevant en waardevol is voor gebruikers en zoekmachines.
 3. Off-page SEO:
  Dit omvat alle factoren die buiten de website vallen en de ranking van de website beïnvloeden, zoals backlinks, sociale signalen en online vermeldingen. Off-page SEO zorgt voor een verhoogde autoriteit en vertrouwen van de website bij zoekmachines en gebruikers.
 4. Lokale SEO:
  Dit is gericht op het optimaliseren van de website voor lokale zoekopdrachten, zoals het optimaliseren van de Google Mijn Bedrijf-pagina, het krijgen van lokale citaten en vermeldingen, en het gebruik van lokale zoekwoorden.
 5. Internationale SEO:
  Dit is gericht op het optimaliseren van de website voor internationale zoekopdrachten, zoals het gebruik van de juiste taal- en regio-specifieke zoekwoorden, het aanpassen van de inhoud aan lokale gebruikers en het gebruik van internationale zoekmachines. Per website en bedrijf wordt gekeken of internationale SEO nodig is. Dit is uiteraard niet altijd het geval.

Het implementeren van een effectieve SEO-strategie kan de zichtbaarheid van een website vergroten, het verkeer verhogen en de conversieratio's verbeteren. Het vereist echter een goed begrip van de verschillende soorten SEO en de technieken die gebruikt worden om een website te optimaliseren

Wat is organisch verkeer?

Organisch verkeer verwijst naar het verkeer dat een website ontvangt via zoekmachines zonder dat er betaald is voor advertenties. Dit betekent dat de website op natuurlijke wijze verschijnt in de zoekresultaten door middel van SEO. Het doel van het verkrijgen van organisch verkeer is om meer zichtbaarheid en bekendheid te krijgen, wat kan leiden tot meer verkeer, leads en conversies.

Wat zijn metadata?

Metadata zijn gegevens die informatie verschaffen over andere gegevens. In termen van SEO worden metadata gebruikt om zoekmachines te vertellen waar de pagina over gaat. Het gaat hierbij om de titel van de pagina, beschrijvingen en keywords. Door relevante metadata te gebruiken, wordt de kans vergroot dat zoekmachines de pagina oppikken en deze weergeven in de zoekresultaten.

Wat is een SSL-certificaat en waarom is het belangrijk?

Een SSL-certificaat, je weet wel dat slotje in de adresbalk van je browser, zorgt voor een veilige verbinding tussen uw website en de browser van de gebruiker. Het versleutelt alle gegevens die tussen de browser en de server worden verzonden en beschermt ze tegen hackers. Het hebben van een SSL-certificaat is belangrijk voor de beveiliging van uw website en kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie. Bij Gooise Media verzorgen wij altijd een SSL certificaat voor u.

Wat houdt structured data in?

Structured data is informatie die op een specifieke manier is gestructureerd om zoekmachines te helpen de inhoud van een website beter te begrijpen. Het kan onder andere worden gebruikt om bedrijfsinformatie, producten, evenementen en recensies te markeren. Door structured data te gebruiken, kan een website meer opvallen in de zoekresultaten en een hogere positie behalen.

Wat is een rich snippet?

Een rich snippet is een zoekresultaat dat extra informatie bevat naast de titel en de beschrijving, zoals beoordelingen, prijzen, afbeeldingen en openingstijden. Rich snippets zijn bedoeld om gebruikers een beter idee te geven van wat ze kunnen verwachten van een website voordat ze erop klikken. Het gebruik van rich snippets kan de klikfrequentie verhogen en de ranking in de zoekresultaten verbeteren.

Een featured snippet is een speciaal zoekresultaat dat bovenaan de organische zoekresultaten verschijnt. Het geeft direct antwoord op de zoekopdracht van de gebruiker, zonder dat deze hoeft door te klikken naar een website. Featured snippets zijn bedoeld om de gebruikerservaring te verbeteren en kunnen leiden tot meer verkeer naar de website die het antwoord biedt.

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een XML-bestand dat specifieke informatie bevat over alle pagina's op een website en hoe deze met elkaar zijn verbonden. Het doel van een sitemap is om zoekmachines te helpen bij het indexeren van alle pagina's op de website en deze zo snel mogelijk te vinden.

Wat is noindex bij SEO?

Noindex is een metatag die aan een webpagina kan worden toegevoegd om zoekmachines te vertellen dat deze pagina niet geïndexeerd hoeft te worden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een tijdelijke pagina hebt die niet moet worden opgenomen in de zoekresultaten.

Wat is keyword mapping?

Keyword mapping is het proces van het toewijzen van zoekwoorden aan specifieke pagina's op een website om de inhoud zo relevant mogelijk te maken voor zoekopdrachten.

Wat is off-page SEO?

Off-page SEO omvat alle activiteiten buiten de website om die gericht zijn op het verbeteren van de zoekmachine rankings, zoals linkbuilding en social media marketing.

Wat is on-page SEO?

On-page SEO omvat alle activiteiten op de website zelf die gericht zijn op het verbeteren van de zoekmachine rankings, zoals het optimaliseren van metadata, content en interne links.

Wat is technische SEO?

Technische SEO omvat alle aspecten van de website die gericht zijn op het verbeteren van de zoekmachine rankings, zoals het optimaliseren van de laadsnelheid, het gebruik van gestructureerde gegevens en het verbeteren van de mobiele bruikbaarheid.

Wat is position tracking?

Position tracking is een SEO-tool waarmee je de posities van je website in de zoekresultaten kunt bijhouden. Door te zien hoe je website presteert in de zoekresultaten kun je je SEO-strategie aanpassen om beter gevonden te worden.

Wat is een zoekwoordenonderzoek? (keyword research)

Een zoekwoordenonderzoek, ook wel keyword research genoemd, is het proces van het vinden van de juiste zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden in de zoekresultaten. Dit onderzoek is belangrijk om te weten waar je doelgroep naar zoekt en hoe je hierop kunt inspelen.

Wat is AMP

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en is een open-source project dat is ontwikkeld om mobiele webpagina's sneller te maken. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages.

Wat is AMP? Webdesign essentials | Gooise Media
AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en is een open-source project dat is ontwikkeld om mobiele webpagina’s sneller te maken. De methode waarbij je je webpagina’s met statische content opbouwt, waardoor deze sneller mobiel worden ingeladen, wordt steeds populairder bij website-eigenaren en market…

Externe links zijn links vanaf andere websites naar jouw website. Deze links kunnen de ranking van je website beïnvloeden en zijn daarom belangrijk voor je SEO-strategie.

Interne links zijn links binnen je eigen website die naar andere pagina's op je website verwijzen. Deze links helpen zoekmachines om te begrijpen hoe je website is gestructureerd en kunnen bijdragen aan een betere ranking.

Wat zijn interne links in SEO?
Interne links op je website zijn verwijzingen naar andere secties of pagina’s binnen uw eigen website.

Wat is het belang van site speed?

Site speed, oftewel de laadsnelheid van je website, is belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als de ranking in de zoekresultaten. Een snelle website zorgt voor een hogere betrokkenheid van bezoekers en kan de conversieratio verhogen.

Het belang van snelle hosting en 24-uurs support.
Snelle hosting en 24-uurs support voor uw website en bedrijf zijn een must. Ook Google kijkt naar de snelheid van uw website.

Wat is een H1 titel en is het belangrijk?

Een H1 is een HTML-tag die gebruikt wordt om de belangrijkste kop van een pagina aan te geven. Het is belangrijk omdat zoekmachines deze tag gebruiken om te begrijpen waar de pagina over gaat.

Wat is een meta description?

Een meta description is een korte samenvatting van de inhoud van een webpagina. Het wordt weergegeven onder de titel in de zoekresultaten en kan de click-through rate van je website beïnvloeden.

Wat zijn header tags?

Header tags zijn HTML-tags die worden gebruikt om de koppen op een webpagina aan te geven. Het gebruik van header tags helpt zoekmachines om de structuur van je pagina beter te begrijpen.

Een Anchor Text is een klikbare link die is verwerkt in een tekst. Het is meestal een gekleurde en onderstreepte tekst die opvalt tussen de andere tekst op een webpagina. Door op de Anchor Text te klikken, wordt de gebruiker naar de gelinkte webpagina gebracht. Het wordt vaak gebruikt in lange pagina's om gebruikers te helpen snel naar de informatie te gaan waarin ze geïnteresseerd zijn. De anchortekst van een link is het klikbare gedeelte van de link. Meestal wordt deze tekst onderstreept weergegeven (maar dat hoeft niet, het hangt af van het design van de website) en dient het als een korte beschrijving van de gelinkte pagina. Bijvoorbeeld, als je een link naar de pagina "Hoger in Google stappenplan" maakt, is "Hoe kom ik hoger in Google?" de anchortekst. Als je met de muis erover gaat zie je de link onder in beeld). Door de juiste anchortekst te gebruiken, geef je zowel bezoekers als zoekmachines een idee van wat ze kunnen verwachten op de gelinkte pagina. Dit kan ook helpen bij de SEO van de website, omdat zoekmachines de anchortekst gebruiken om te begrijpen waar de pagina over gaat. Een ander voorbeeld van een anchor link is: Hoe vind ik een goede DJ voor mijn bruiloft? Deze link verwijst naar een specifieke pagina van de Gooise DJ, een bedrijf dat DJ's en saxofonisten verzorgt op bruiloften. Als je er op klikt kom je op een pagina die specieke adviezen geeft over het onderwerp waar je naar op zoek bent.
Door het gebruik van de juiste Anchor Text, wordt het voor de gebruiker duidelijk waar de link naartoe leidt. Het kan ook helpen om de SEO-ranking van een website te verbeteren, omdat zoekmachines de Anchor Text gebruiken om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat.

Wat is een alt-tag?

Een alt-tag is een HTML-attribuut dat wordt gebruikt om afbeeldingen te beschrijven voor gebruikers die de afbeelding niet kunnen zien, zoals zoekmachines en slechtzienden.

Wat is een title tag?

Een title tag is een HTML-tag die wordt gebruikt om de titel van een webpagina aan te geven. Het wordt weergegeven in de zoekresultaten en is daarom belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als de ranking.

Wat is een anchortekst?

Een anchortekst is de tekst die wordt gebruikt om een link maken. Deze tekst is zichtbaar voor de gebruiker en kan worden gebruikt om de gebruiker te informeren over de inhoud van de pagina waar de link naartoe leidt. Het is belangrijk dat de anchortekst relevant is voor de pagina waar de link naartoe leidt, omdat dit helpt bij het verbeteren van de gebruikerservaring en het vertrouwen van zoekmachines in de inhoud van de pagina. Daarnaast kan de anchortekst ook worden gebruikt om het belang van de pagina waar de link naartoe leidt te benadrukken. Zoekmachines geven meer gewicht aan links met relevante anchorteksten. Het is daarom belangrijk om een doordachte en relevante anchortekst te gebruiken wanneer je linkt naar andere pagina's op je eigen website of naar externe websites.

Een goede anchortekst is beknopt, relevant en beschrijvend voor de pagina waar de link naartoe leidt. Vermijd het gebruik van algemene woorden zoals 'klik hier', omdat dit niet alleen minder relevant is voor de inhoud van de pagina, maar ook minder duidelijk voor zoekmachines. Het is beter om de anchortekst te laten overeenkomen met de titel of het onderwerp van de pagina waar de link naartoe leidt.

Wat is een robots.txt-bestand?

Een robots.txt-bestand is een tekstbestand dat op de server van een website wordt geplaatst om zoekmachines te vertellen welke pagina's of secties van de website niet geïndexeerd moeten worden.

Een backlink is een hyperlink van een andere website naar jouw website. Backlinks worden gezien als belangrijke ranking-factoren door zoekmachines, omdat ze de autoriteit en relevantie van een website verhogen.

Wat is een meta title?

Een meta title is een HTML-element dat de titel van een webpagina aangeeft. Het verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines en is een belangrijke factor bij het bepalen van de relevantie van een pagina voor een bepaalde zoekopdracht.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van backlinks naar een website, om de autoriteit en relevantie van de website te vergroten. Dit wordt meestal gedaan door middel van outreach en het creëren van waardevolle content.

Wat is een call-to-action?

Een call-to-action (CTA) is een knop, link of zin die is ontworpen om de bezoeker van een website aan te moedigen om een specifieke actie te ondernemen, zoals het aanvragen van meer informatie of het plaatsen van een bestelling.

Wat is een meta description?

Een meta description is een HTML-element dat een korte beschrijving van een webpagina bevat. Het verschijnt onder de meta title in de zoekresultaten van zoekmachines en is bedoeld om bezoekers te informeren en aan te moedigen om door te klikken.

Wat is responsive design?

Responsive design is het ontwerp van een website dat is geoptimaliseerd voor verschillende schermformaten en apparaten, zodat de website er goed uitziet en goed presteert op desktops, laptops, tablets en smartphones.

Wat is keyword research?

Keyword research is het proces van het vinden en analyseren van zoekwoorden die relevant zijn voor een bepaalde website of niche. Dit wordt vaak gedaan om te bepalen welke zoekwoorden het meest kans maken op succesvolle ranking in zoekmachines.

Wat is een header tag?

Een header tag is een HTML-element dat de titel van een sectie op een webpagina aangeeft. Het wordt gebruikt om de inhoud van de pagina te structureren en zoekmachines te helpen begrijpen waar de pagina over gaat. De H1-tag is meestal gereserveerd voor de belangrijkste titel van de pagina.

Het 3H model van Google

Het 3H-model van Google is een contentmarketingstrategie die bedrijven helpt om effectief en gestructureerd hun online aanwezigheid op te bouwen. Het model verdeelt content in drie categorieën: Hygiëne, Hub en Hero. Deze drie categorieën vormen samen een uitgebalanceerde mix van contenttypes die gericht zijn op verschillende doelen, doelgroepen en momenten in de klantreis.

Wat is Wordpress en hoe wordt het gebruikt?

WordPress is een krachtig en gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem (CMS) dat wereldwijd door miljoenen websites wordt gebruikt. Het open-source platform biedt een flexibele en aanpasbare oplossing voor het bouwen en beheren van websites van elke omvang en in elke branche. Met zijn eenvoudige interface, uitgebreide keuze aan thema's en plug-ins, en een actieve gemeenschap van ontwikkelaars, is WordPress de ideale keuze voor zowel beginners als ervaren webontwikkelaars die een professionele en effectieve online aanwezigheid willen creëren.

Negatieve termen die over SEO en websdesign gaan

Wat is bounce rate?

Bounce rate is een statistiek die aangeeft hoe vaak bezoekers een website verlaten zonder een andere pagina te bekijken. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage van alle bezoeken aan een website.

Wat is pogo sticking?

Pogo sticking verwijst naar het verschijnsel waarbij gebruikers snel terugkeren naar de zoekresultaten nadat ze op een website hebben geklikt. Dit kan duiden op een slechte gebruikerservaring of een mismatch tussen de zoekopdracht en de inhoud van de website. Pogo sticking kan een negatieve invloed hebben op de ranking van een website in de zoekresultaten.

Wat is keyword stuffing?

Keyword stuffing is een SEO-praktijk waarbij zoekwoorden op een overdreven manier op een pagina worden gebruikt met als doel hoger te scoren in zoekmachines. Het kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en zoekmachines kunnen een dergelijke pagina als spam beschouwen.

Een broken link is een hyperlink die niet werkt, omdat de pagina waarnaar deze verwijst niet meer bestaat of is verplaatst. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de gebruikerservaring en SEO.

Wat is black hat SEO?

Black hat SEO is een term die wordt gebruikt voor onethische technieken die worden gebruikt om hoger te scoren in zoekmachines. Dit omvat bijvoorbeeld keyword stuffing, cloaking en link farms.NOOIT doen dus.

Wat is duplicate content?

Duplicate content verwijst naar inhoud die op meerdere pagina's van een website of op verschillende websites voorkomt. Dit kan leiden tot problemen met zoekmachines, omdat het niet duidelijk is welke versie de meest relevante is.


Wetenschappelijke artikelen over webdesign & SEO

 1. Jones, M. (2019). The impact of website design on consumer behavior: A literature review. Journal of Retailing and Consumer Services, 50, 401-409. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2019.02.010
 2. Kim, Y. (2020). Investigating the relationship between website design quality, trust, and purchase intention in mobile commerce. Journal of Retailing and Consumer Services, 53, 101944. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2019.101944
 3. Wu, M. Y., Wang, S. H., & Yuan, S. M. (2020). The impact of web design elements on customer purchase intention: Trust transfer and brand image perspective. International Journal of Information Management, 50, 56-68. https://doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2019.06.009
 4. Kim, J., & Moon, J. Y. (2018). The effect of website design dimensions on initial trust formation: A synthesis of empirical literature. International Journal of Human-Computer Interaction, 34(12), 1116-1128. https://doi.org/10.1080/10447318.2018.1473929
 5. Wirtz, J., & Chew, P. (2020). Web design for user experience: Emotions and attitudes in online engagement. Journal of Business Research, 109, 21-32. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2019.11.028
 6. He, W., Li, X., & Li, Y. (2020). The effect of mobile website design characteristics on user attitude and behavior. International Journal of Information Management, 50, 269-282. https://doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2019.06.014
 7. Han, X., Li, X., & Yang, J. (2018). The impact of website visual design on user behavior: An empirical study. International Journal of Human-Computer Interaction, 34(10), 928-937. https://doi.org/10.1080/10447318.2017.1409984
 8. Zhang, H., & Li, X. (2021). The effect of web interface design on online purchase behavior: A study of online shoppers in China. Information & Management, 58(2), 103353. https://doi.org/10.1016/j.im.2020.103353
 9. Zheng, Z., & Zhang, H. (2018). Understanding user engagement in online shopping: A psychological ownership perspective. Computers in Human Behavior, 89, 95-105. https://doi.org/10.1016/j.chb.2018.07.034
 10. Thakur, R., & Srivastava, M. (2018). Search engine optimization (SEO) in digital marketing: A review and recommendations for research. Journal of Research in Interactive Marketing, 12(4), 418-435. https://doi.org/10.1108/JRIM-06-2018-0082

Geef je website een boost!!

Je website binnen 2 weken organisch hoger in Google! Gegarandeerd.

Klik hier voor een vrijblijvend gesprek met onze webdesign- en SEO-professionals en laat jouw bedrijf opvallen schitteren in de digitale wereld en de Google rankings!

Maak een afspraak