11 min read

Hoger in Google stappenplan

Hoger in Google komen; het stappenplan

Stap #1: Verbeter uw on-site SEO

On-page SEO: onze uitgebreide handleiding voor de eerste stap voor meer succes in de Google rankings.

Als het gaat om het verbeteren van uw online aanwezigheid, is er niets belangrijker dan het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. En een van de beste manieren om dat te doen, is door middel van on-page SEO. In deze uitgebreide handleiding laten we u precies zien hoe u uw website kunt optimaliseren voor zoekmachines zoals Google en hoe u uw concurrenten kunt verslaan.  

Wat is on-page SEO?

On-page SEO verwijst naar de technieken en strategieën die worden gebruikt om de inhoud en technische aspecten van een website te optimaliseren om hoger te scoren in zoekmachineresultaten en meer organisch verkeer te genereren. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden in titels, meta-beschrijvingen, kopteksten en inhoud, het optimaliseren van afbeeldingen en video's, en het zorgen voor een snelle laadtijd en een goede gebruikerservaring.

Hoe u uw website kunt optimaliseren voor on-page SEO

 1. Onderzoek naar zoekwoorden

Het onderzoek naar zoekwoorden is een van de belangrijkste stappen bij het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. Het vinden van de juiste zoekwoorden en het gebruik ervan in uw inhoud kan het verschil maken tussen een hoge en lage ranking in zoekmachines. Zorg ervoor dat u zoekwoorden gebruikt die relevant zijn voor uw niche en die uw doelgroep zou gebruiken bij het zoeken naar uw producten of diensten.

2. Optimaliseer uw titels en meta-beschrijvingen

Titels en meta-beschrijvingen zijn een van de eerste dingen die een gebruiker ziet wanneer ze uw website bezoeken via een zoekmachine. Het is dus van cruciaal belang dat u ervoor zorgt dat deze goed zijn geoptimaliseerd met de juiste zoekwoorden en een beschrijving van wat de gebruiker kan verwachten op uw pagina.

3. Gebruik kopteksten en subkoppen

Kopteksten en subkoppen zijn een geweldige manier om uw inhoud te structureren en te helpen bij het lezen van uw pagina. Maar ze zijn ook een geweldige manier om zoekwoorden op te nemen en te helpen bij het optimaliseren van uw inhoud voor zoekmachines. Gebruik kopteksten en subkoppen om de belangrijkste informatie op uw pagina te benadrukken en zoekwoorden op te nemen waar mogelijk.

4. Zorg voor een snelle laadtijd

Een van de belangrijkste factoren voor on-page SEO is de laadtijd van uw website. Zorg ervoor dat uw website snel laadt en geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Dit is niet alleen belangrijk voor zoekmachines, maar ook voor de gebruikerservaring van uw bezoekers.

5. Optimaliseer afbeeldingen en video's

Afbeeldingen en video's kunnen geweldige toevoegingen zijn aan uw inhoud en uw pagina aantrekkelijker maken voor bezoekers. Maar het is ook belangrijk om ze te optimaliseren voor zoekmachines. Gebruik relevante bestandsnamen en alt-tekst om zoekmachines te helpen begrijpen wat de afbeelding of video is en waar het over gaat. Vermijd het gebruik van te grote bestandsgroottes die uw pagina kunnen vertragen.

6. Maak gebruik van interne links

Interne links zijn links die van de ene pagina op uw website naar de andere leiden. Door interne links te gebruiken, kunnen zoekmachines uw website beter begrijpen en gebruikers helpen om gemakkelijker door uw website te navigeren. Zorg ervoor dat u relevante pagina's met elkaar verbindt en gebruik zinvolle ankerteksten die de gebruiker en de zoekmachine duidelijk maken waar de link naar verwijst.

7. Houd uw inhoud up-to-date

Het is belangrijk om uw inhoud regelmatig bij te werken en up-to-date te houden. Dit kan helpen om uw website fris en relevant te houden voor zoekmachines en gebruikers. Zorg ervoor dat u eventuele verouderde informatie verwijdert of bijwerkt en voeg regelmatig nieuwe inhoud toe om zoekmachines te laten zien dat uw website actief en relevant is.

8. Maak gebruik van gestructureerde gegevens

Gestructureerde gegevens zijn stukjes code die zoekmachines helpen uw inhoud beter te begrijpen en te rangschikken. Het kan helpen om uw inhoud in een bepaalde context te plaatsen en zoekmachines te laten zien wat uw inhoud precies is. Door gestructureerde gegevens op uw website te gebruiken, kunt u uw zoekresultaten verbeteren en uw website hoger laten ranken in zoekmachines.

Conclusie

On-page SEO is een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van uw website voor zoekmachines. Door relevante zoekwoorden te gebruiken, uw titels en meta-beschrijvingen te optimaliseren, gebruik te maken van kopteksten en subkoppen, te zorgen voor een snelle laadtijd, afbeeldingen en video's te optimaliseren, gebruik te maken van interne links, uw inhoud up-to-date te houden en gestructureerde gegevens te gebruiken, kunt u uw website hoger laten ranken in zoekmachines en meer organisch verkeer genereren.

Merk op dat on-page SEO slechts één van de factoren is die van invloed zijn op de ranking van uw website in zoekmachines. Het is belangrijk om de andere stappen ook te volgen.

Stap #2: Voeg LSI zoekwoorden toe aan uw pagina

LSI-zoekwoorden (Latent Semantic Indexing) zijn woorden of termen die gerelateerd zijn aan een bepaald zoekwoord of onderwerp. Het zijn woorden die vaak samen voorkomen met het zoekwoord en die zoekmachines gebruiken om de relevantie van een webpagina te bepalen.

Het gebruik van LSI-zoekwoorden in uw content kan helpen om de context van uw pagina te verduidelijken en zoekmachines te helpen uw inhoud beter te begrijpen. Hierdoor kan uw pagina beter ranken in de zoekresultaten en meer organisch verkeer genereren.

Het gebruik van LSI-zoekwoorden gaat niet alleen over het toevoegen van zoveel mogelijk gerelateerde woorden aan uw content. Het is belangrijk om de woorden natuurlijk in uw tekst te verwerken en ervoor te zorgen dat ze relevant zijn voor uw onderwerp en doelgroep.

Door het gebruik van LSI-zoekwoorden kunt u niet alleen uw zoekmachineoptimalisatie verbeteren, maar ook de kwaliteit en relevantie van uw content verhogen voor uw bezoekers.

Stel u maakt een webpagina over het keyword:"SEO optimalisatie". Gebruik dan bijvoorbeeld de volgende termen in de tekst als LSI zoekwoord.

 • Zoekmachineoptimalisatie
 • On-page SEO
 • Off-page SEO
 • Technische SEO
 • Zoekwoordenonderzoek
 • Contentmarketing
 • Linkbuilding
 • Interne links
 • Long-tail zoekwoorden etc. etc.

Deze LSI-zoekwoorden bevestigen aan Google dat uw inhoud daadwerkelijk over dat onderwerp gaat. Gebruik dus gerelateerde zoekwoorden.

Stap #3: Monitor uw technische SEO

Technische SEO verwijst naar de technische aspecten van uw website die van invloed zijn op uw ranking in zoekmachines. Dit omvat onder andere de snelheid en responsiviteit van uw website, de navigatie en structuur van uw site, de crawlbaarheid van uw pagina's door zoekmachines, de aanwezigheid van sitemaps en robots.txt-bestanden, en de implementatie van gestructureerde gegevens. Technische SEO heeft een grote invloed op hoe zoekmachines uw website begrijpen en hoe gemakkelijk ze uw pagina's kunnen indexeren en rangschikken. Door uw website technisch te optimaliseren, kunt u uw ranking in zoekmachines verbeteren en meer organisch verkeer genereren. Voor veel websites is technische SEO geen probleem, oftewel, er wordt al aandacht aan besteed. Dat gezegd hebbende:

ALs ze er zijn zullen technische SEO-problemen echt schadelijk zijn voor de SEO van uw site. Daarom is het de moeite waard om er aandacht aan te besteden.Hier zijn specifiek drie dingen om op te letten:

 1. Het eerste advies is om te controleren of uw site 100% is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. In 2023 zou u dat al gedaan moeten hebben. Gelukkig is het controleren van de mobiele optimalisatie van uw site een fluitje van een cent. Alles wat u hoeft te doen, is de URL van uw website invoeren in de Mobile-Friendly Testing-tool van Google. Gebruik de knop hieronder.

Check mijn website

is hij mobiel vriendelijk?

Check mijn website

Stap #4: Stem de inhoud van de pagina af op de zoekintentie

Als SEO content schrijver is het van cruciaal belang om uw inhoud af te stemmen op de zoekintentie van uw doelgroep. Om dit te doen, moet u een diepgaand begrip hebben van wat uw doelgroep zoekt en waarom. Door dit begrip te hebben, kunt u inhoud maken die niet alleen voldoet aan de zoekopdracht van de gebruiker, maar ook aansluit bij hun behoeften en intenties.

Een manier om de zoekintentie te begrijpen, is door te kijken naar de zoekwoorden die mensen gebruiken bij het zoeken naar uw onderwerp en de pagina's die momenteel hoog scoren in zoekmachines voor die zoekwoorden. Analyseer deze pagina's en kijk wat voor soort inhoud ze bieden en hoe ze deze presenteren.

Maar onthoud: zoekintentie is meer dan alleen zoekwoorden. Het gaat ook om de context van de zoekopdracht en wat de gebruiker echt probeert te bereiken. Het is belangrijk om te achterhalen welk type inhoud het beste past bij de intentie achter de zoekopdracht, of het nu gaat om informatieve blogposts, productpagina's of iets anders.

Door uw inhoud af te stemmen op de zoekintentie, kunt u niet alleen uw ranking in zoekmachines verbeteren, maar ook uw doelgroep beter begrijpen en voorzien van de informatie die ze zoeken. Dit kan leiden tot hogere betrokkenheid, meer verkeer en uiteindelijk tot een hogere conversieratio. Google wil mensen namelijk laten zien waar ze naar op zoek zijn; dus in plaats van "zoek en gij zult vinden" is het nu: "Geef en gij zult gevonden worden"

Conclusie? Als u uw Google-ranking wilt verbeteren, moet uw pagina een UITSTEKENDE match zijn met waar iemand naar op zoek is. Dat is de basis van iedere solide SEO strategy.

Stap #5: Verlaag uw bounce rate

ls u de bounce rate van uw website wilt verlagen, zijn er verschillende strategieën die u kunt toepassen. Allereerst is het belangrijk om de gebruiksvriendelijkheid van uw website te verbeteren. Zorg ervoor dat uw website snel laadt en dat de navigatie eenvoudig en intuïtief is. Overweeg ook om de inhoud van uw website te herschrijven, zodat deze aansluit bij de zoekintentie van uw doelgroep en hen voorziet van waardevolle informatie. Het is ook belangrijk om uw website te optimaliseren voor mobiele apparaten, omdat steeds meer mensen internet gebruiken via hun smartphone of tablet. Daarnaast kunt u overwegen om interne links toe te voegen tussen uw pagina's om bezoekers aan te moedigen om meer pagina's op uw website te verkennen. Tot slot is het belangrijk om een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action te hebben op uw website, die bezoekers aanmoedigt om zich te abonneren op uw nieuwsbrief, contact met u op te nemen of een aankoop te doen. Door deze stappen te volgen, kunt u uw bounce rate verlagen en meer betrokkenheid en conversies op uw website genereren.

Stap #6: Zoek naar aanvullende zoekwoorden om te targeten


Stap #6 in het optimaliseren van uw website voor zoekmachines is om aanvullende zoekwoorden te vinden om te targeten. Dit kan helpen om uw doelgroep te verbreden en meer organisch verkeer naar uw website te genereren. Een eenvoudige manier om aanvullende zoekwoorden te vinden, is met behulp van Google AdWords. Met de zoekwoordplanner van AdWords kunt u zoekwoorden onderzoeken en suggesties bekijken voor gerelateerde zoekwoorden en zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Het is ook mogelijk om de concurrentie en de geschatte kosten per klik voor elk zoekwoord te bekijken. Door deze informatie te gebruiken, kunt u zoekwoorden selecteren die relevant zijn voor uw bedrijf en die uw doelgroep waarschijnlijk zal gebruiken bij het zoeken naar uw producten of diensten. Naast Google AdWords zijn er ook andere tools en methoden beschikbaar om zoekwoorden te onderzoeken, zoals Google Trends, SEMrush en Ahrefs. Het vinden van aanvullende zoekwoorden en het optimaliseren van uw website voor deze zoekwoorden kan helpen om uw zichtbaarheid en vindbaarheid in zoekmachines te vergroten, wat kan leiden tot meer verkeer, leads en conversies op uw website.

Stap #7: Publiceer buitengewoon hoogwaardige content die uniek is.

p #7 in het optimaliseren van uw website voor zoekmachines is om buitengewoon hoogwaardige content te publiceren die uniek is. Het publiceren van waardevolle en unieke content is van cruciaal belang voor uw SEO-strategie omdat het uw website onderscheidt van de concurrentie en zoekmachines helpt om de relevantie en autoriteit van uw website te begrijpen. Om buitengewoon hoogwaardige content te publiceren, is het belangrijk om te beginnen met het onderzoeken van uw doelgroep en hun zoekintenties. Dit kan u helpen om inhoud te maken die aansluit bij hun behoeften en hen voorziet van waardevolle informatie. Het is ook belangrijk om inhoud te creëren die uniek is en die niet elders op het internet te vinden is. Hiermee kunt u uw autoriteit en geloofwaardigheid vergroten en zorgt u ervoor dat uw content niet concurreert met vergelijkbare inhoud van andere websites. Naast de kwaliteit van uw inhoud is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed gestructureerd en geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dit omvat het gebruik van relevante zoekwoorden in uw titels, meta-beschrijvingen en inhoud, en het opnemen van interne en externe links die relevant zijn voor uw inhoud. Door hoogwaardige en unieke content te publiceren die aansluit bij de behoeften van uw doelgroep en goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, kunt u uw ranking in zoekmachines verbeteren en meer verkeer en conversies op uw website genereren.

Stap #8 in het optimaliseren van uw website voor zoekmachines is om backlinks naar uw website te krijgen. Backlinks zijn links vanaf andere websites die verwijzen naar uw website. Deze links zijn belangrijk voor uw SEO-strategie omdat zoekmachines deze beschouwen als een indicatie van de relevantie en autoriteit van uw website. Backlinks van andere websites worden beschouwd als een soort aanbeveling van uw website en geven zoekmachines het signaal dat uw website waardevolle inhoud biedt.

Er zijn verschillende strategieën die u kunt gebruiken om backlinks te verkrijgen. Een eenvoudige manier om te beginnen is door inhoud te creëren die uniek, waardevol en deelbaar is. Dit kan helpen om natuurlijke backlinks te genereren wanneer andere websites naar uw inhoud linken. U kunt ook contact opnemen met andere websites en bloggers in uw niche en hen vragen om naar uw inhoud te linken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze links relevant en van hoge kwaliteit zijn.

Een andere manier om backlinks te verkrijgen is door gebruik te maken van gastblogging. Dit houdt in dat u inhoud schrijft voor andere websites en in ruil daarvoor een backlink ontvangt naar uw website. Het is belangrijk om te zoeken naar websites met een goede reputatie en een relevant publiek om ervoor te zorgen dat de backlinks van hoge kwaliteit zijn.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website goed geoptimaliseerd is en waardevolle inhoud biedt. Dit kan helpen om natuurlijke backlinks te genereren wanneer andere websites naar uw inhoud linken. Door een strategie te ontwikkelen om backlinks naar uw website te krijgen, kunt u uw ranking in zoekmachines verbeteren en meer organisch verkeer naar uw website genereren.

Stap #9: Volg en monitor uw resultaten

Stap #9 in het optimaliseren van uw website voor zoekmachines is om uw resultaten te volgen en te monitoren. Dit is essentieel om te begrijpen of uw SEO-strategie effectief is en om te zien waar er ruimte is voor verbetering. Er zijn verschillende tools beschikbaar die u kunt gebruiken om uw SEO-resultaten te volgen, zoals Google Analytics, SEMrush, Ahrefs en Moz.

Google Analytics is een gratis webanalysetool die u kunt gebruiken om informatie te verzamelen over het verkeer op uw website. Met Google Analytics kunt u onder andere het aantal bezoekers, de bounce rate, de gemiddelde sessieduur en de conversieratio van uw website bijhouden. Het is ook mogelijk om informatie te verzamelen over de zoekwoorden die mensen gebruiken om uw website te vinden en om te zien welke pagina's het meeste verkeer genereren.

Naast Google Analytics kunt u ook gebruikmaken van andere tools, zoals SEMrush, Ahrefs en Moz. Deze tools bieden meer geavanceerde functies voor zoekwoordanalyse, concurrentieanalyse en backlink-tracking.

Door uw SEO-resultaten regelmatig te volgen en te monitoren, kunt u de effectiviteit van uw strategie evalueren en zien waar er ruimte is voor verbetering. Dit kan u helpen om uw SEO-strategie aan te passen en te optimaliseren om uw ranking in zoekmachines te verbeteren en meer verkeer en conversies op uw website te genereren.

SEO Bonus Tips

Voor de bonus Tips verwijzen we u graag naar het volgende artikel

SEO Bonus Tips
We geven graag enkele Bonus SEO Tips waarmee je simpel en snel je website verbetert waardoor deze hoger zal ranken in Google. Na verloop van tijd zal je website beter gaan scoren.