6 min read

Wat is Google Rankbrain?

Met de juiste strategie kunt u profiteren van de voordelen van uw begrip van Google RankBrain en meer succes halen uit uw website en online content.
Google Rankbrain, wat is het?

Google RankBrain: wat je ervan moet weten voor SEO-optimalisatie

Als het gaat om zoekmachine-optimalisatie (SEO), is Google RankBrain een term die vaak naar voren komt. Maar wat is RankBrain nu precies en waarom is het zo belangrijk voor SEO-optimalisatie? In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten over Google RankBrain, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is voor uw online succes.

Wat is Google RankBrain?

Google RankBrain is een algoritme dat in 2015 door Google werd geïntroduceerd en dat sindsdien een grote impact heeft gehad op de manier waarop zoekresultaten worden gegenereerd. Het doel van RankBrain is om zoekopdrachten beter te begrijpen en zo meer relevante zoekresultaten te kunnen tonen aan gebruikers. Dit wordt gedaan door middel van machine learning, waarbij RankBrain leert van de zoekopdrachten die het ontvangt en zo beter wordt in het voorspellen van zoekintenties.

Hoe werkt RankBrain?

RankBrain werkt door middel van het toewijzen van scores aan webpagina's op basis van de relevantie van de zoekopdracht. Het algoritme maakt gebruik van machine learning om patronen in zoekopdrachten te herkennen en deze te koppelen aan de meest relevante webpagina's. Op deze manier kan RankBrain de zoekresultaten steeds verder verfijnen en worden zoekopdrachten steeds nauwkeuriger gekoppeld aan de juiste webpagina's.

Een belangrijk aspect van RankBrain is dat het niet alleen kijkt naar specifieke zoekwoorden, maar ook naar de bredere context van de zoekopdracht. Dit betekent dat de algoritme ook synoniemen en gerelateerde zoekwoorden gebruikt om de meest relevante zoekresultaten te tonen.

Hoe RankBrain elke zoekopdracht begrijpt die u invoert

Enkele jaren geleden had Google een probleem: zo'n 15% van de zoekwoorden die mensen in Google typten, waren nooit eerder gezien. 15% lijkt misschien niet veel. Maar als je miljarden zoekopdrachten per dag verwerkt, komt dat neer op 450 miljoen zoekwoorden waar Google dagelijks geen raad mee wist.

Vóór RankBrain scande Google pagina's om te zien of ze het exacte zoekwoord bevatten waar iemand naar zocht. Maar omdat deze zoekwoorden gloednieuw waren, had Google geen idee wat de zoeker eigenlijk wilde. Dus gokte Google.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je zocht naar "koffie met een creme laagje, machine met goedkope pads". Google zou zoeken naar pagina's die de termen "koffiemachine", "pads", "goedkoop" en "creme" bevatten.

Tegenwoordig begrijpt RankBrain daadwerkelijk wat u vraagt. En het levert een 100% nauwkeurige set resultaten op: Senseo (niet lekker, wel het juiste antwoord)

RankBrain-resultaten Niet slecht.

Wat is er veranderd? Voorheen probeerde Google de woorden in uw zoekopdracht te matchen met woorden op een pagina. Tegenwoordig probeert RankBrain daadwerkelijk te achterhalen wat u bedoelt. Eigenlijk zoals een mens dat zou doen. Hoe? Door nog nooit eerder geziene zoekwoorden te matchen met zoekwoorden die Google WEL eerder heeft gezien.

Dus als iemand zoekt naar "koffie met een creme laagje, machine met goedkope pads", toont RankBrain Senseo- achtige resultaten zonder dat je Senseo intikt.

Google Open Source Blog

In een post op de blog van Google beschrijven ze een technologie genaamd "Word2vec" die zoekwoorden omzet in concepten.

Bijvoorbeeld, Google zegt dat deze technologie "begrijpt dat Parijs en Frankrijk op dezelfde manier gerelateerd zijn als Berlijn en Duitsland (hoofdstad en land), en niet op dezelfde manier als Madrid en Italië".

Land en hoofdstad
Hoewel deze post niet specifiek over RankBrain sprak, gebruikt RankBrain waarschijnlijk vergelijkbare technologie. Het kan associeren.

Kortom: Google RankBrain gaat verder dan eenvoudige zoekwoordmatching. Het zet uw zoekterm om in concepten... en probeert pagina's te vinden die dat concept behandelen.

Google Open Souce Blog

Waarom is RankBrain belangrijk voor SEO-optimalisatie?

Het belangrijkste voordeel van Google RankBrain is dat het zoekresultaten steeds relevanter maakt voor gebruikers. Dit betekent dat zoekopdrachten steeds beter gekoppeld worden aan de meest relevante webpagina's, wat leidt tot een betere gebruikerservaring. Als uw website geoptimaliseerd is voor RankBrain, dan heeft u een grotere kans om hoger in de zoekresultaten te verschijnen en meer organisch verkeer te genereren.

RankBrain belangrijk voor SEO-optimalisatie

Hoe kunt u RankBrain inzetten voor uw SEO-strategie?

Nu u weet wat RankBrain is en hoe het werkt, is het tijd om te kijken hoe u dit kunt inzetten voor uw SEO-strategie. Hieronder volgen enkele SEO-strategieën die u kunt toepassen om te profiteren van de voordelen van RankBrain.

  1. Optimaliseer uw website voor specifieke zoekopdrachten

Aangezien RankBrain zoekt naar de bredere context van zoekopdrachten, is het belangrijk om uw website te optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten in plaats van alleen specifieke zoekwoorden. Gebruik long-tail zoekwoorden en zorg ervoor dat uw content de zoekopdracht in de bredere context behandelt.

2.  Maak gebruik van synoniemen en gerelateerde zoekwoorden

RankBrain maakt gebruik van synoniemen en gerelateerde zoekwoorden om zoekopdrachten beter te begrijpen. Zorg er daarom voor dat uw content deze synoniemen en gerelateerde zoekwoorden bevat. Dit helpt RankBrain om de bredere context van uw content te begrijpen en zo uw website hoger te laten scoren in de zoekresultaten.

3. Schrijf content van hoge kwaliteit

Een belangrijke factor voor RankBrain is de kwaliteit van de content op uw website. Zorg ervoor dat uw content uniek, waardevol en relevant is voor uw doelgroep. Dit zal niet alleen bijdragen aan een betere gebruikerservaring, maar ook aan hogere rankings in de zoekresultaten.

4. Zorg voor een goede interne linkstructuur

Een goede interne linkstructuur kan ook bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten. Door interne links te gebruiken, kan RankBrain beter begrijpen hoe uw website is gestructureerd en welke pagina's het meest relevant zijn voor specifieke zoekopdrachten.

5. Monitor en analyseer uw resultaten

Het is belangrijk om de prestaties van uw website te monitoren en te analyseren om te zien hoe goed uw SEO-strategie werkt. Gebruik tools zoals Google Analytics om uw organisch verkeer te volgen en te zien welke zoekopdrachten het meest relevant zijn voor uw website. Op basis van deze informatie kunt u uw strategie aanpassen en optimaliseren voor betere resultaten.

Conclusie over Google Rankbrain

Google RankBrain heeft een grote impact op de manier waarop zoekresultaten worden gegenereerd en is een belangrijk onderdeel van SEO-optimalisatie geworden. Door te begrijpen hoe Google RankBrain werkt en hoe u het kunt inzetten voor uw SEO-strategie, kunt u uw website optimaliseren voor betere zoekresultaten en meer organisch verkeer. Zorg ervoor dat uw content van hoge kwaliteit is, optimaliseer voor specifieke zoekopdrachten en maak gebruik van synoniemen en gerelateerde zoekwoorden om de bredere context van zoekopdrachten te begrijpen. Met de juiste strategie kunt u profiteren van de voordelen van uw begrip van Google RankBrain en meer succes halen uit uw online aanwezigheid.

Enkele veelgestelde vragen over Google RankBrain

1. Wat is Google RankBrain?

Google RankBrain is een algoritme-update van Google die werd geïntroduceerd in 2015. Het gebruikt machine learning om zoekopdrachten beter te begrijpen en resultaten te genereren die relevanter zijn voor de zoekopdracht.

2. Hoe werkt Google RankBrain?

RankBrain gebruikt machine learning om zoekopdrachten te begrijpen en te categoriseren op basis van de intentie achter de zoekopdracht. Het zoekt naar synoniemen en gerelateerde zoekwoorden om de bredere context van de zoekopdracht te begrijpen en past vervolgens zijn zoekresultaten aan om de meest relevante resultaten voor de zoekopdracht te leveren.

3. Waarom is Google RankBrain belangrijk voor SEO?

RankBrain is belangrijk omdat het de manier waarop zoekresultaten worden gegenereerd revolutionair heeft veranderd. Het is nu belangrijker dan ooit om content van hoge kwaliteit te schrijven en te optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten om betere resultaten te behalen.

4. Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor Google RankBrain?

Om uw website te optimaliseren voor RankBrain moet u content van hoge kwaliteit schrijven die relevant is voor uw doelgroep. Zorg ervoor dat uw content synoniemen en gerelateerde zoekwoorden bevat en gebruik interne links om de structuur van uw website te verbeteren. Monitor en analyseer uw resultaten om uw strategie te optimaliseren voor betere resultaten.

5. Hoe kan ik de prestaties van mijn website in de zoekresultaten verbeteren met behulp van Google RankBrain?

Door Rankbrain te begrijpen en door een goede SEO-strategie te ontwikkelen die zich richt op het begrijpen van zoekintenties en het optimaliseren van uw content voor specifieke zoekopdrachten, kunt u uw website optimaliseren voor RankBrain. Zorg ervoor dat uw content van hoge kwaliteit is en dat uw website een goede interne linkstructuur heeft. Gebruik tools zoals Google Analytics om uw resultaten te volgen en te optimaliseren voor betere resultaten