4 min read

Stappenplan: hoger in Google

Hoger in Google komen, een stappenplan
Hoger in Google komen, een stappenplan

We leggen je in dit artikel graag uit hoe je in Google beter gevonden wordt. Deze techniek heet SEO. Het vereist een gestructureerde aanpak die zich richt op verschillende technische aspecten van Search Engine Optimization (SEO).

Hieronder volgt een lijst met stappen die essentieel zijn voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website op Google. Deze stappen focussen op het optimaliseren van technische issues, het gebruik van gestructureerde gegevens, en het bevorderen van je content via sociale media.

1. Maak een XML Sitemap

 • Doel: Een XML sitemap helpt zoekmachines zoals Google om de structuur van je website te begrijpen en efficiënter te crawlen.
 • Actie: Gebruik een sitemap-generator of plugins (als je bijvoorbeeld WordPress gebruikt) om een sitemap van je website te maken en deze te uploaden naar de hoofdmap van je website.

2. Meld je aan bij Google Search Console

 • Doel: Google Search Console (GSC) biedt inzicht in hoe Google je site ziet en identificeert problemen die je ranking kunnen beïnvloeden.
 • Actie: Meld je website aan bij GSC en verifieer je eigendom van de website.

3. Voeg je pagina toe aan Google Search Console

 • Doel: Zorg ervoor dat alle pagina's van je website bekend zijn bij Google.
 • Actie: Gebruik de functie 'Sitemap indienen' in GSC om je XML sitemap te delen met Google. De Googlespider komt dan vanzelf langs om je pagina te scannen/indexeren

4. Gebruik Schema.org Markup

 • Doel: Door gestructureerde gegevens te gebruiken, kan je specifieke informatie over je pagina's aan Google leveren, wat kan resulteren in rijkere zoekresultaten (bijvoorbeeld sterrenbeoordelingen, prijzen, auteur).
 • Actie: Implementeer de juiste Schema.org markups voor jouw contenttype (zoals artikelen, producten, evenementen). Kijk op Schema.org voor meer info of vraag het onze SEO Specialisten.
 • Doel: Social signals kunnen indirect invloed hebben op je zoekmachine rankings door meer verkeer naar je site te leiden.
 • Actie: Voeg social media knoppen toe aan je website om het delen van content te vergemakkelijken en maak profielen op relevante platforms. Gebruik bijvoorbeeld ShareThis

6. Deel je Artikelen via Social Media

 • Doel: Het actief delen van je content op social media platforms kan helpen om zichtbaarheid en backlinks te vergroten.
 • Actie: Ontwikkel een contentkalender voor social media en deel je artikelen regelmatig. ChatGPT kan je daarbij helpen

7. Zorg voor Goede Originele Content

 • Doel: De kwaliteit en originaliteit van je content is een cruciale factor voor zowel gebruikers als zoekmachines.
 • Actie: Investeer tijd en middelen in het creëren van waardevolle, informatieve en unieke content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dat is heel belangrijk.

8. Optimaliseer Alle Afbeeldingen

 • Doel: Verminder de bestandsgrootte van afbeeldingen zonder merkbaar kwaliteitsverlies om de laadsnelheid van je pagina's te verbeteren.
 • Actie: Gebruik online tools of plugins voor afbeeldingsoptimalisatie. Voor online optimalisatie kun je Squoosh gebruiken, een tool die door Google's Chrome Labs is ontwikkeld. Als je een WordPress website beheert, kan de Smush plugin automatisch je afbeeldingen optimaliseren.

9. Voeg Alt Teksten toe aan Afbeeldingen

 • Doel: Alt teksten geven een beschrijving van de afbeelding en bieden context aan zoekmachines over de inhoud van de afbeelding en verbeteren de toegankelijkheid voor gebruikers die gebruik maken van schermlezers.
 • Actie: Zorg ervoor dat elke afbeelding op je website een beschrijvende alt tekst heeft die relevant is voor het onderwerp van de pagina. Dit helpt niet alleen bij SEO maar maakt je website ook toegankelijker.
Technische SEO Tips
Technische SEO Tips9.

Aanvullende Technische SEO Tips

 • Optimaliseer de laadsnelheid van je website: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de snelheid te testen en verbeteringen aan te brengen.
 • Maak je website mobielvriendelijk: Met een mobielvriendelijk ontwerp verbeter je de gebruikservaring en voldoe je aan de voorkeuren van Google. Zorg dat je website responsive is.
 • Gebruik veilige HTTPS-verbindingen: Google geeft de voorkeur aan websites die een veilige verbinding gebruiken. Een https certificaat kun je gratis krijgen via: https://letsencrypt.org/
 • Elimineer dode links en corrigeer omleidingsfouten: Gebruik tools zoals Broken Link Checker om je website te scannen en fouten te herstellen.
 • Gebruik SEOptimizer om de kwaliteit van je pagina te toetsen. SEOptimizer is gratis, maar je hebt wel een betaalde ChatGPT account nodig. SEOptizimer is een project van Gooise Media en AI Personeelstraining. Deze GPT is geprogrammeerd om als 'Googlebot' je pagina en content te beoordelen. SEOptimizer geeft heel specifiek advies. Vraag dus maar eens om je URL te scannen en vraag om verbeterpunten.
SEOptimizer, the perfect GPT for SEO
 • Maak een Google Business profiel: Google My Business is als de ruggengraat van je lokale online aanwezigheid. Door je GMB-vermelding te optimaliseren, zorg je ervoor dat je bedrijf prominent aanwezig is in Google Maps en in de lokale zoekresultaten. 

Volg deze stappen voor het beste resultaat

Door deze stappen te volgen en je website technisch te optimaliseren, vergroot je de kans aanzienlijk dat je beter gevonden wordt in Google. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een doorlopend proces is; regelmatige evaluatie en aanpassing van je strategie zijn essentieel voor blijvend succes.

Heb ook wat geduld, het kan enkele dagen duren voordat Google je website geindexeerd heeft. En hoger ranken kost tijd....

Kom je er zelf toch niet uit? Heb je hulp nodig? Onze SEO Specialisten helpen je graag.

Geef je website een boost!!

Je website binnen 2 weken organisch hoger in Google! Gegarandeerd.

Klik hier voor een vrijblijvend gesprek met onze webdesign- en SEO-professionals en laat jouw bedrijf opvallen schitteren in de digitale wereld en de Google rankings!

Maak een afspraak